21 de setembre 2006

No entec gaire res...

Últimament estic patint un cert desconcert polític. M’explico.

L’altre dia vaig llegir la notícia que l'Ibarra no es tornarà a presentar a les eleccions autonòmiques d'Extremadura i que deixarà la política activa. Bona notícia. Sobretot perquè aquest baró del PSOE, més proper a una dreta rància del que ell mai reconeixerà, mai no ha deixat d’escopir merda sobre totes aquelles coses que li fessin un poc de flaire a català. Encara que fos fortor a català regionalista o espanyolista. Tant li era. Va dir que es quedaria al seient del darrera i que no parlaria, perquè parlant, la única cosa que s’aconsegueix és distreure al conductor. Aquest dia estava contenta, per la notícia.

Com cada dia, vaig passar per davant d’un d’aquells anuncis on es veu en Montilla capcot, amb cara de no haver trencat mai cap plat i amb un lema que diu "ara és l’hora dels catalans". També com cada dia, vaig pensar que el PSC està tendint molt perillosament a deixar de ser un partit polític català per passar a ser una mena de braç del PSOE. Quan poc falta per tenir un Ibarra aquí, que ens insulti directament en català, o catanyol, com el que parla en Montilla... Ara ja no estava tant contenta.

Un o dos dies més tard, sento la notícia que en Múgica, el defensor del poble espanyol, ha portat el nostre Estatut (després de fer tota la ruta: Parlament de Catalunya, Congrés dels Diputats, Senat i Referèndum) al Tribunal Constitucional perquè ha rebut queixes de més d’un centenar de persones (xDD, elevadíssim percentatge respecte tota la població espanyola que se suposa que ell ha de defensar). Diu que no és una actuació política, sinó tècnica. Diu que no és constitucional demanar que els catalans tinguin l’obligació d’entendre el català, perquè, clar, l’estatut no diu que tinguem l’obligació d’entendre el castellà, això ja no cal dir-ho, això ja ho diu la constitució; emperò tampoc veig que demanar que els catalans entenguem la llengua del país sigui anticonstitucional, perquè en cap cas l’estatut nega la presència del castellà, senzillament no l’esmenta. Em sembla que són ganes de tocar el voraviu, i ja fa massa temps que ens l’estan tocant.

Després, a més a més, resulta que en ZP (apoyaré el Estatut que salga del Parlamento de Catalunya) va i diu que no ens hem d’ofendre per això. Si es fan servir les vies democràtiques ningú no es pot ofendre. I, si realment pensa això, per què no li ho va comentar a l'Ibarra quan el senyor aquell anava dient tot de mentides respecte l’estatut que va sortir del nostre Parlament? Com és que no li va dir a l'Ibarra que els catalans havíem seguit les vies democràtiques i que, per tant, ell (l'Ibarra, o el Bono, o el que sigui d’aquesta mena) no tenia perquè ofendre’s? Per què sempre se’ns recrimina a nosaltres quan intentem alçar un poc la veu en favor d’allò que creiem, democràticament, que ens pertoca? Potser és perquè els catalans (com el Montilla) també ens critiquem quan els catalans (els que no són com en Montilla) alcem un poc la veu.

Avui, al cotxe, sentia la ràdio i deien coses com que en Portabella i el grup d'ERC a l’ajuntament de Barcelona no estan d’acord en que el pregó de les festes de la Mercè d’enguany es faci en castellà i la Mayol deia que això és una actitud electoralista, perquè ERC mai no s’ha queixat de cap dels pregoners (potser és perquè aquesta és la primera vegada que es fa en castellà, però això la Mayol no ho contempla). Seguien dient coses sobre el merder aquest del defensor del poble espanyol i jo ho anava sentit tot, sense entendre gaire què ens està passant.

Però el que m’ha acabat de causar més desconcert i més desassossec intern ha estat el fet que de tots els polítics que he sentit a la ràdio aquest matí, amb l’únic que hi estic completament d’acord és amb en Piqué. Ha dit que la política del PP d’en Rajoy i en Zaplana de seguir demanant que s’investigui l'11-M no és bona i que s’haurien de dedicar a fer coses en lloc de dedicar-se a fer merder i no deixar treballar als investigadors del cas.

Doncs això, no acabo d’entendre res del que està passant...