22 de setembre 2006

El fomentem o ens el fan fomentar

Després de la polèmica que tenim entre mans respecte el català i l'Eto'o, i després de veure enquestes on es pregunta si el Barça ha d'obligar als jugadors a saber català, només falta que els de TVE3, en el seu programa "Cantamania" sortissin amb aquest estirabot.

Resulta que atesa la gran quantitat de queixes respecte al fet que la majoria de cançons d'aquest programa eren en castellà o en anglès i que resultava que en català n'hi havia molt poques, el programa, que ahir a la nit va fer el recital final, va decidir que totes les cançons serien en català. El cas és que la Roser (la presntadora) va dira això, que totes les cançons serien en català, perquè des de Cantamania i des de TV3 es fomenta el català. L'Àlex, al seu torn va dir "o el fomentem o ens el fan fomentar".

Trobo absolutament desafortunades aquestes paraules.

Com és possible que des d'uns ens públic i català es permetin aquestes coses?

Pel que fa al tema del Barça, han dit que ells no obliguen a saber el català, però sí que demanen que els jugadors l'entenguin i s'integrin en la societat que els acull, la societat catalana. Doncs a mi em sembla que ho haurien de demanar amb més èmfasi, perquè, començant pel Cruyff (que porta aquí des del 1973 i encara no ha dit ni mitja paraula en català, això sí, ell l'entén, però se'l fa traduir per guanyar temps i poder-se pensar millor la resposta...) i acabant, ara mateix per l'Eto'o o el Ronaldinho, em sembla que es poden comptar amb els dits de mitja mà els jugadors estrangers del Barça que han fet l'"esforç" de parlar la llengua del país.

Em sembla especialment greu el tema del Barça, perquè tots aquests jugadors són estrelles i són personatges públics i el que fan ells és imitat per molta gent. Si ells entenguessin o intentessin entendre una mica més el país on viuen, i s'hi integressin, molta més gent també ho faria, i aleshores... en fi, aleshores tot seria un poc diferent, però això, és somiar truites...